Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că persoana șantajată este Episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeau. Judecătorii Tribunalului Vaslui au decis plasarea celor trei în arest la domiciliu, decizia fiind executorie însă nu și definitivă.
Potrivit procurorilor, plângerea a fost formulată la DNA Iași pe 12 iunie, în aceasta sesizându-se că pe 30 mai, Sebastian Jitaru, preot-arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale Huși, i-ar fi abordat pe consilierii Episcopiei spunându-le că deține un material compromițător cu un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, respectiv o filmare cu tentăsexualăîn care apărea și un preot tânăr, pe care îl va face public și îl va folosi în cadrul Sinodului Mitropolitan din data de 15 iunie pentru a îl denigra în cazul în care înaltul ierarh nu intervine pentru a-l recomanda pentru funcția de episcop vicar.
Același material invocat de Sebastian Jitaru ar fi fost obiectul de șantaj al altor doi preoți: Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Vaslui, și Mihail Bumbu, preot paroh la Văleni, județul Vaslui. În intervalul 12 – 14 iunie, i-ar fi pretins Episopului Hușilor suma de 50.000 euro. Astfel, aceștia ar fi trimis un sms persoanei vătămate, în care au fixat un nou termen pentru plata celor 50.000 de euro.
„Pentru a disimula caracterul ilicit al sumei pretinse și pentru a contracara eventuale măsuri de înregistrare, inculpații Damian Gheorghe și Bumbu Răzvan Mihail au folosit în permanență sintagma ,, datorie,, referindu-se la suma de 50.000 de euro solicitată atunci când au comunicat prin SMS cu persoana vătămată. Din discuțiile telefonice (…) a rezultat faptul că suma de 50.000 de euro ar fi urmat să fie împărțită de cei doi inculpați, inculpatul Bumbu Răzvan Mihail urmând a utiliza suma respectivă la achiziția unui autoturism”, arată DNA în referatul cu propunerea de arestare preventivă.
Cei doi ar fi avut opinii diferite în privința modalității de primire a banilor.
„În timp ce inculpatul Damian Gheorghe s-a pronunțat pentru primirea sumei în contul parohiei inculpatului Bumbu Răzvan Mihail, acesta din urmă a încercat să-l determine pe celălalt inculpat să meargă chiar în seara de 14.06.2017 la Episcopia Huși și să primească cash cei 50.000 de euro pretinși, inculpatul Bumbu temându-se că tranzacțiile bancare ar lăsa urme. Mai mult, inculpatul Bumbu Răzvan Mihail se temea ca persoana vătămată să nu se răzgândească și să nu le mai remită cei 50.000 de euro pretinși, optând pentru a rezolva chiar în seara de 14.06.2017”, explică procurorii.
Potrivit DNA, cei doi preoți ar fi avut mai multe întâlniri cu o a treia persoană implicată, „aceștia punând la cale un plan elaborat în încercarea de a pune presiune pe persoană vătămată în scopul obținerii rapide a sumei de 50.000 de euro pretinse, mesajele trimise persoanei vătămate stabilind ultimatumuri și termene foarte scurte.”
Gheorghe Damian și Mihail Bumbu ar fi fost convinși că persoana vătămată va ceda șantajului „observând, cu ocazia întâlnirii din data de 12.06.2017 avute cu (…) afectare psihică a acestuia, inculpatul Bumbu Răzvan Mihail afirmând chiar într-o discuție telefonică faptul că era sigur ca banii ,,urmau să intre într-una, două zile.”
„Cei doi inculpați i-au dat de înțeles persoanei vătămate că au o înțelegere cu celălalt inculpat Jitaru Cristi Sebastian, persoana vătămată cunoscând deja faptul că Jitaru Cristi Sebastian deținea presupuse înregistrări compromițătoare cu persoana sa. În aceste condiții intervenția inculpaților Damian Gheorghe și Bumbu Răzvan Mihail a avut drept scop infracțional crearea unei stări de temere și a unei presiuni mai accentuate asupra persoanei vătămate”, se mai arată în documentul DNA.
Persoana șantajată și un alt martor le-au spus procurorilor că faptele celor trei „au creat o stare de presiune morală evidentă” asupra înaltului ierarh, martorul „percepându-l marcat de iminenta lezare a imaginii sale publice dar mai ales de lezarea imaginii Bisericii Ortodoxe Române”, potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă.